over het kwartet

De ‘Via Aurelia’ vormt al twintig eeuwen de verbindingsweg tussen Rome en de Franse Riviera. Aan deze weg in de Italiaanse hoofdstad vormden vier jonge Nederlandse saxofonisten, op reis met het Nationaal Jeugdorkest, in de zomer van 1982 spontaan een kwartet. Hun concerten werden door het Romeinse publiek zo enthousiast ontvangen dat zij terug in Nederland besloten door te gaan en het kwartet te noemen naar de plaats waar het allemaal begon; het Aurelia Saxofoon Kwartet.

Inmiddels trad het kwartet op in concertzalen over de hele wereld, van het Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus zu Leipzig tot in Suntory Hall in Tokyo. De vier gaven concerten in Europa, Azie en Noord-Amerika, speelden als solistengroep met o.a. het Nederlands Blazers Ensemble, het Residentie Orkest en het Radio Symfonie Orkest, op festivals als het Holland Festival, de Dresdener Musikfestspiele en het Orlando Festival en als gast van diverse buitenlandse festivals voor hedendaagse muziek (Budapest, Bukarest, Volgograd, Tirana, Montreal, etc.). Verder maakte het kwartet radio- en TV-opnames in binnen- en buitenland.

Aurelia wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende saxofoonkwartetten ter wereld. De leden spelen regelmatig in orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

In mei 2000 heeft altsaxofonist Andre Arends na achttien jaar deel uit te hebben gemaakt van Aurelia het kwartet verlaten. Hij werd opgevolgd door Niels Bijl. In 2013 hebben Johan van der Linden en Willem van Merwijk besloten om na 31 jaar vol toewijding, plezier en grootse successen, afstand te nemen van het Aurelia Saxofoon Kwartet. In Femke IJlstra (sopraan) en Juan Manuel Dominguez (bariton) heeft het kwartet waardige opvolging gevonden