A Love Supreme – tribute to John Coltrane (1926-1967)

A LOVE SUPREME – John Coltrane (1926-1967) – tribute in Mash Up format.

In deze multidisciplinaire productie belicht André Arends samen met het Aurelia Saxofoon Kwartet, jazz-saxofonist Jasper Blom en video-kunstenaar James Murray Coltrane’s artistieke ontwikkeling van de traditionele bebop via Miles Davis’ cooljazz naar een virtuoze hardbop stijl om uiteindelijk te belanden in een bevrijdende freestyle van improviseren.

De makers van ‘A Love Supreme’ kiezen daarbij voor een a-chronologische aanpak in de vorm van een concertante ‘mash up’: documentair materiaal, opnames uit het archief – gesampled en resampled – interviews met Coltrane en reacties op werk van Coltrane gaan hand-in-hand met live improvisaties, gecomponeerde muziek, maar ook beeldmateriaal uit heden en verleden.

Door middel van live-electronics (ver)springen de musici in de tijd en is gecomponeerde en/of geïmproviseerde muziek gebaseerd op ankerpunten uit het oeuvre van Coltrane. Fragmenten van het Blue Note tijdperk vormen de backdrop van nieuwe noten met nieuwe improvisaties. Coltrane geeft middels interviewfragmenten commentaar of reflecteert op tijd en leven anno 2017. Zoals Trane op zoek ging naar zijn ‘African Roots’, zo maakt Coltrane opnieuw zijn opwachting in het digitale tijdperk.

In beeld is Coltrane live aanwezig en reageert hij postuum op de verrichtingen van de musici op het podium.

‘A Love Supreme’ is een realtime mash-up in beeld en geluid. Het theoretisch kader wordt aangelicht door de Cox & Warner. Door middel van Vizzable apps geprogrammeerd in MAX for Live en AudioMulch is interactiviteit tussen beeld en geluid mogelijk.