Femke IJlstra

Gelukkig is daar Femke IJlstra, de saxofoniste is hard op weg topsoliste te worden. …IJlstra is meester van haar instrument en daarmee meester van haar publiek. De zaal hing door haar aanstekelijke spel aan haar lippen. (Friesch Dagblad)

Femke IJlstra -cum laude afgestudeerd bij Arno Bornkamp in Amsterdam- wordt gezien als een van de meest succesvolste saxofonistes van haar generatie. Publiek en pers waardeert haar veelzijdige en intuïtieve spel.

Haar solo- optredens worden gegeven in samenwerking met orkesten in binnen- en buitenland. Zo soleerde ze met HET symfonie Orkest, Magogo & Kamerorkest Musica.
De saxofoon brengt Femke op vele plekken over de hele wereld. Zo speelde ze in China en Indonesië, VS en Canada en in heel Europa. Femke is regelmatig te horen op radio 4. Ook zijn er tv-opnames gemaakt voor Podium Witteman het VPRO tv-programma Vrije Geluiden.

Femke remplaceert bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest
en Radio Filharmonisch Orkest.
Buitenlandse orkesten zijn het Budapest Festival Orchestra,Tonhalle Orchester – Zürich, Orchestra Teatro Real – Madrid en Toronto Symphony Orchestra.
Femke werkte samen met Holland Baroque Society, Asko/Schönberg Ensemble en Calefax.
Concerten met De Bezetting Speelt en RCO Camerata zijn daar dit seizoen aan toegevoegd.

De veelzijdigheid van Femke vindt u terug in samenwerkingsverbanden met dichters, tekenaars, acteurs en sing & songwriters. In Muziektheater voelt ze zich thuis: zo stond ze op Oerol, Festival aan de Werf en toerde ze met Frank Groothof (bekend van Sesamstraat) het hele land door.

Femke kan zich een ambassadeur noemen voor de klassieke saxofoon en de sopraan-saxofoon in het bijzonder.
Ze bespeelt dit instrument in het Syrène Saxofoonkwartet, alsmede in het Aurelia Saxofoonkwartet
Syrène is een jong, talentvol kwartet met het motto Friszoet & Stevig waarmee ze regelmatig optreedt in binnen- en buitenland. Zij zijn als eerste niet-strijkkwartet toegelaten tot de Nederlandse Strijkkwartet Academie, en krijgen daarin les van grote namen in de strijkkwartet-wereld.
Sinds 2013 is Femke lid van het vermaarde Aurelia Saxofoonkwartet en trad ze in de voetsporen van voormalig sopraan-saxofonist Johan van der Linden.

Femke is aangesteld als hoofdvakdocent klassiek saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.

Femke haar CD- debuut is Stofsûger-sjongers in samenwerking met dichter Tsead Bruinja en kunstenares Mirka Farabegoli. Muziek voor sopraan-saxofoon in combinatie met verschillende instrumenten, met o.a. Arno Bornkamp, saxofoon en Nora Fisher, zang.

Afgelopen december is Femke bekroond met de Friese Emmy, een prijs voor Fries internationaal toptalent. Zij mocht de prijs ontvangen van niemand minder dan violiste Emmy Verhey. Jury noemde Femke’s technische perfectie in combinatie met de absolute overtuigingskracht om muziek over te brengen aan haar luisteraars.